Reumatické ochorenia zapríčinené liekmi a enviromentálnymi faktormi: časť prvá.

Väčšina reumatických ochorení patrí do skupiny autoimunitných ochorení, ktoré sú spojené s produkciou autoprotilátok. Ich etiológia nie je úplne vysvetlená. Na výskyt reumatických ochorení môžu mať vplyv určité medikamenty a enviromentálne faktory. Dokázať príčinný vžah medzi konkrétnym faktorom a vznikom ochorenia nie je vždy jednoduché. Je dôležité podávať liek nepretržite alebo monitorovať vystavenie sa enviromentálnemu faktoru pred počiatkom výskytu symptómov. Dôležitá je tiež absencia predošlého autoimunitného ochorenia, alebo absencia symptómov v priebehu niekoľkých týždňov / mesiacov po vysadení lieku alebo ukončení vystaveniu sa enviromentálnemu faktoru. Najčastejšie spomínané reumatické ochorenia zapríčinené liekmi alebo enviromentálnymi faktormi zahŕňajú systémový lupus erythematosus, sklerodermiu, systémovú vaskulitídu, polymyozitídu, dermatomyozitídu a Sjögrenov syndróm. Cieľom tejto štúdie je sumarizovať súčasné poznatky o reumatických ochoreniach zapríčinených liekmi a enviromentálnymi faktormi.

Štúdia obsahuje zopár zaujímavých pojednaní o enviromentálnych faktoroch poďieľajúcich sa na vzniku SLE, ale nie priamo faktory súvisiace so SjS.

Na sjogren.sk uverejňujeme preklad abstraktu, odkaz na pôvodný záznam o štúdii nájdete v datbáze PubMed a na poľskom webe o reumatológie tu

.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.