Analýza Čínskej bylinnej medicíny pre Sjögrenov syndróm: celonárodná štúdia

Tento rozsiahly prieskum mal za cieľ vyhodnotiť frekvencie a vzory Čínskej bylinnej medicíny (CHM), ktorá bola použitá na Sjögrenov syndróm na Taiwane – na základe analýzy Národnej poisteneckej výskumnej databázy (NHIRD). Išlo o prípady pacientov, pri ktorých použili CHM na zlepšenie ich diskomfortu – ako alternatívu k terapii západnej medicíny.

Štúdia nehodnotí účinnosť jednotlivých bylinných zmesí, ale popisuje najpoužívanejšie z nich. Najpoužívanejšia formula CHM v tejto štúdii bola ‘‘Qi-Ju-Di-Huang-Wan’’ a najčastejšie opakujúca sa rastlina použitá jednotlivo (nie v zmesi) bola ‘‘Xuan-Shen’’.

Najvyššie používanie bolo zaznamenané vo vekovej skupine 50-59 rokov.

Najčastejšie 2 používané zmesi boli ‘‘Qi-Ju-Di-Huang-Wan + Gan-Lu-Yin,’’ a najviac používané jednotlivé byliny ‘‘Xuan-Shen + Mai-MenDong.’’ Najhlavnejšie používané predpisy CHM v tejto štúdii boli ‘‘Qi-Ju-Di-HuangWan,’’ ‘‘Gan-Lu-Yin,’’ ‘‘Xuan-Shen,’’ ‘‘Sheng-Di-Huang,’’ a ‘‘Mai-Men-Dong.’’

Štúdia nevyhodnocuje terapeutický efekt, ani bezpečnosť použitých prípravkov a odporúča ďalšie skúmanie.

Na sjogren.sk uverejňujeme sumár v slovenčine, odkaz na pôvodný záznam o štúdii nájdete v datbáze PubMed

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.