Kurkumín a jeho použitie na zmiernenie autoimunitných ochorení

Kurkumín (pôsobením tepla upravený na rozpustný) inhibuje v in vitro štúdiách interakciu medzi protilátkou a antigénom: možná terapia na zmiernenie autoimunitných ochorení

Chronické a komplexné autoimunitné ochorenia sú v súčasnosti liečené paliatívne imunosupresívami, vyžadujúc kvôli vyššiemu účinku terapiu s viacerými cieľmi a mechanizmami.

Prírodne vyskytujúci sa polyfenol kurkumín sa ukázal ako prírodná účinná látka, ktorá vplýva na viacero cieľov liečby a tak bezpečne a nenákladne potláča ochorenia.

Do 8 g/deň kurkumínu počas 18 mesiacov bolo pre človeka netoxických. Avšak, využiteľnosť kurkumínu je limitovaná tým, že nie je rozpustný vo vode. Demonštrovali sme 12-násobné zvýšenie rozpustnosti kurkumínu vo vode za pôsobenia tepla. Pomocou SDS-PAGE (elektroforéza v polyakrylamidovom géli) a povrchovou plazmonovou rezonanciu dokazujeme, že kurkumín, ktorý sme spravili pôsobením tepla rozpustným, sa viaže na proteíny. Na základe tejto väzby sme stanovili hypotézu, že kurkumín (resp. korenie kurkuma), ktorý je rozpustný, predchádza tomu, aby protilátky cielili príbuzné autoantigény. Kurkumín, ktorý sme upravili na rozpustný pôsobením tepla, signifikantne znížil viazanie autoprotilátok pri Sjögrenovom syndróme (až do 43/70%) a systémovom lupuse erythematosus (až do 52/70%) pacientov, rovnako ako aj pri zvieracom modeli Sjögrenovho syndrómu (až do 50/60%) k ich príbuzným antigénom. Avšak, inhibícia nebola špecifická iba pre autoimunitu. Rozpustný kurkumín tiež inhiboval väzbu komerčného polyklonálneho antispektrínu k spektrínu (50/56%).

Na základe tohto predpokladáme, že rozpustný kurkumín je schopný regulovať autoimunitné ochorenia. Navyše, netoxický kurkumín môže slúžiť ako farbivo pri elektroforéze v polyakrylamidovom géli, napriek tomu, že je menej citlivý ako Coomassive systém, ktorý však obsahuje toxické chemikálie.

Na sjogren.sk uverejňujeme preklad abstraktu, odkaz na pôvodný záznam o štúdii nájdete v datbáze PubMed (pôvodne publikované v auguste 2010).

1 Comment

Dobrý deň
nie celkom rozumiem terminológii použitej v článku. Kurkumu používam tak, že zohrejem olivový olej, pridám pol lyžičky kurkumy plus čierne korenie a skonzumujem s chlebom. Je takýto spôsob konzumácie účinný pri Sjogrnovom syndróme?
Prosím o vysvetlenie použitia kurkumy, tak aby bola účinná, jednoduchšou formou.
Ďakujem.
Tina

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.