Novartis testuje novú liečbu pre Sjögrenov syndróm.

Spoločnosť Novartis publikovala na svojom webe príspevok o tom, že prebieha testovanie novej molekuly, ktorá by mohla zasiahnuť procesy, ktoré spôsobujú Sjögrenov syndróm.

Benjamin Fisher, ktorý má štúdiu na starosti, povedal, že testovali molekulu s názvom CFZ533, ktorá si kladie za cieľ ovplyvniť priamo procesy, ktoré vedú k prejavom ochorenia.

Pacientom dávali dve rôzne dávky a tí, ktorí dostali vyššiu dávku udávali zníženie závažnosti symptómov ochorenia. Efektivita a bezpečnosť liečby sa však ešte musí potvrdiť na väčšej vzorke pacientov.

Peter Gergely, reumatológ z inštitútu Novartisu pre biomedicínsky výskum (Institute for BioMedical Research – NIBR), ktorý štúdiu dizajnoval, sa vyjadril, že si uvedomujú potrebu tohto lieku, pretože aj diagnostikovaní pacienti trpia, keďže neexistuje žiadna schválená liečba, ktorá by podchytávala priamo príčiny ochorenia. Z tohto dôvodu sa spojili s viacerými medicínskymi centrami a spustili sériu štúdií na vzorkách tkanív, v ktorých skúmali interakcie medzi T a B bunkami imunitného systému, aby prišli na to, ako ich zastaviť.

Do randomizovanej štúdie boli zahrnutí pacienti so závažnejšími problémami, ktorí mali na stupnici ESSDAI skóre viac ako 6, aby bolo vidno efekt liečby. U pacientov, ktorí brali vyššiu dávku spomenutej molekuly došlo k zníženiu skóre ich o 5.6 boda z priemerného skóre 11 bodov – išlo o pozitívne zmeny v opuchu žliaz, nočného potenia a opuchnutých a bolestivých kĺbov. Nežiadúce účinky boli mierne alebo strednej intenzity. Podľa výskumníkov Novartisu je to veľký úspech.

Po týchto výsledkoch môže Novartis pokračovať s testovaním CFZ533 a iných molekúl, ktoré zasahujú do procesov B buniek. Guido Junge, ktorý vedie program Sjögrenovho syndrómu v oddelení pre vývoj liečiv Novartisu povedal, že patogenéze Sjögrenovho syndrómu rozumejú stále viac a viac, čo je pre pacientov skvelá správa.

Zdroj

https://www.novartis.com/stories/patient-perspectives/targeting-roots-sjogrens-syndrome

1 Comment

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.