Efekt koenzýmu Q10 na vylučovanie slín

V roku 2011 bola v Japonsku robená štúdia, pri ktorej sa skúmali účinky koenzýmmu Q10 (CoQ10) na sekréciu slín.

Zámerom bolo zistiť, či dve formy koenzýmu Q10 – ubiquinol (aktívna forma CoQ10) a ubiquinón, ovplyvňujú vylučovanie slín a vylučovanie koenzýmu Q10 slinami pred a po liečbe s ním.

Štúdie sa zúčastnilo 66 pacientov, ktorým boli podávané 2 formy CoQ10 – teda ubiquinol a ubiquinón v dávke 100mg/deň alebo im bolo podávané placebo. Toto trvalo mesiac a počas neho rovnako analyzovali sekréciu slín a obsahu CoQ10 v slinách.

Výsledkom bolo, že oba paramtetre (sekrécia slín a vylučovanie CoQ10 slinami) sa signifikantne zlepšili – čo vypovedá o efektivite CoQ10 pri liečbe symptómov suchých úst. Výsledky naznačujú, že orálne podávaný CoQ10 sa dostane do slinných žliaz cez krvné riečište a tam zlepšuje sekréciu.

Podľa tejto štúdie a skúseností niektorých pacientov so Sjögrenovym syndrómom vyzerá, že suplementácia koenzýmom Q10 môže pomôcť manažovať symptómy sucha v ústach. Užívanie doplnkov vždy konzultujte so svojim lekárom.

Zdroje

Ryo, K., Ito, A., Takatori, R., Tai, Y., Arikawa, K., Seido, T., Yamada, T., Shinpo, K., Tamaki, Y., Fujii, K., Yamamoto, Y., & Saito, I. (2011). Effects of coenzyme Q10 on salivary secretion. Clinical biochemistry, 8-9, 669–674.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.