Dnes je svetový deň Sjögrenovho syndrómu

V tento deň, pred presne 120 rokmi, sa vo Västmanland Köping vo Švédsku narodil oftalmológ Henrik Samuel Konrad Sjögren.

Sjögren sa venoval ochoreniu okolo roku 1933. Jeho 150-stranová dizertačná práca o SjS bola pôvodne v nemčine, neskôr bola preložená a definícia ochorenia sa postupne rozšírila po svete.

Sjögrenov syndróm v súčastnosti nie je možné vyliečiť. Je to chronické autoimunitné ochorenie, ktoré sa prejavuje najmä symptómami ako únava, bolesti kĺbov, sucho v ústach a suché oči. Manažovanie Sjögrenovho syndrómu spočíva v potláčaní príznakov a aktivity ochorenia.

Diagnostika a čas od prvého príznaku po určenie diagnózy sú na Slovensku, podobne ako v iných krajinách, pomerne dlhé – jedná sa o niekoľko rokov.

Práve rýchlejšie určenie choroby by pomohlo predísť komplikáciám s obličkami, trávacim systémom, cievami, pľúcami, pečeňou, pankreasom a centrálnym nervovým systémom, z ktorých niektoré môžu byť život ohrozujúce.

Pridajte sa aj vy a šírte tiež s nami povedomie o tomto ochorení!

Obrázok hore: Spoločnosť južného Švédska pre históriu medicíny

2 Comments

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.